Als jochie van 12 wist ik al dat ik later stucadoor wilde worden,” zegt Danny Beuving van het gelijknamige stucadoorsbedrijf in Tubbergen. “Mijn neef was stucadoor en ik ging wel eens met hem mee. Ik vond dat een geweldig beroep, omdat je altijd een prachtig resultaat ziet en echt eer van je werk hebt. Maar dat wilde ik dan wel met mijn eigen bedrijf, die ambitie had ik meteen. Daarin ben ik blijkbaar gevoed door mijn opa, die een zandbedrijf had, en door mijn vader die paardenvracht-wagens bouwt.”

Beuving bleek vastberaden en in 2008 begon hij, na de stucadoorsopleiding gevolgd te hebben, op 19-jarige leeftijd met zijn bedrijf STUCwerk Danny Beuving. De eerste jaren verliepen redelijk rustig, maar vanaf 2014, toen hij zijn eerste werknemer in dienst nam, begon een periode die je op zijn minst hectisch kunt noemen.

Explosieve groei

“In die afgelopen zes jaar,” licht Beuving toe, “is het personeelsbestand toegenomen tot 17 stucadoors. Ik ben geen pocher, maar de reden van die groei is dat wij topkwaliteit leveren en alles aankunnen. Probleem is wel dat tegenwoordig maar weinig jongens, en zeker geen meisjes, voor de stucadoorsopleiding kiezen. Ik had in de crisisjaren echter de mazzel dat er goed personeel vrij kwam en toen kreeg ik ook steeds meer klanten.” Die klanten kunnen letterlijk voor alle soorten stucwerk terecht, tot en met bijzondere specialisaties als betonlooks marmerstuc en badkamerstucwerk. “En vergeet vooral de buitengevelisolatie niet,” zegt Beuving. “Dat is stucwerk op een isolatieplaat, een heel specialistisch werk dat niet veel bedrijven kunnen.” Wat zijn bedrijf helemaal allround maakt is het feit dat twee jongens ook het restauratiediploma hebben, waardoor ze ook het exclusieve, monumentale werk mogen doen.

Leiderstype

Om 17 mensen aan te sturen, moet je wel voor de troepen uit lopen. Beuving: “Ik ben een geboren leiderstype, ik durf de kar te trekken en beslissingen te nemen. Dat wil niet zeggen dat ik me meer of beter voel dan de jongens, integendeel, ik sta met beide benen op de grond. Maar om alles gestructureerd te laten verlopen, moet ik wel het voortouw nemen. De jongens vinden dat ook prettig, het geeft iedereen rust en overzicht. Maar omdat ik echt niet de wijsheid in pacht heb, luister ik heel goed naar advies en ideeën van anderen, goede raad neem ik ter harte. Alleen wil en kan ik het niet. We moeten het samen doen en dat is ook een voorwaarde om te kunnen blijven groeien.”

“Ik sta nu af en toe stil om even goed na te kunnen denken”

Keerzijde

“Ik ben een vuurvreter eerste klas,” typeert Beuving zichzelf, “ik leg de lat standaard hoog maar dat heeft zijn keerzijde. Op een gegeven moment had ik het echt te gek gemaakt. Ik had te lang op mijn tenen gelopen, met te veel stress als resultaat. Ik heb wel eens gedacht, Danny waar ben je aan begonnen? Maar opgeven is voor mij in principe geen optie. Maar toen ik ook nog problemen kreeg met mijn gezondheid en ik gedwongen werd het een heel aantal weken heel rustig aan te doen, besefte ik dat groei en succes ook een keerzijde kunnen hebben. Wat mij bovendien onrustig maakte, is het feit dat ik zelf bijna niet meer het stucadoorswerk kon doen omdat ik ongeveer alle tijd op kantoor bezig ben. Gelukkig heb ik veel hulp gehad van mijn vriendin Calinda en van Jan, degene die ik als eerste in dienst heb genomen. Inmiddels ben ik er weer helemaal bovenop en accepteer ik de dingen zoals ze zijn. Maar ik heb er wel van geleerd. Als je altijd hard rent, kun je ook hard vallen. Natuurlijk werk ik nog steeds hard, maar ik sta nu af en toe wel stil om ook even goed na te denken. Onder andere doordat ik Jan heb aangesteld als uitvoerder, heb ik wat gas terug kunnen nemen. Al met al was dat een leerzame periode.”

De toekomst

Dat stapje terug betekent overigens niet dat de rem erop gaat. “We hebben het ontzettend druk, niet normaal. Dat is de reden dat ik op zoek ben naar een grotere huisvesting, ook in Tubbergen. Ik hoop dat in de loop van volgend jaar te realiseren. Dat moet een pand zijn waar we beheerst kunnen groeien. Niet dat groei een doel op zich is, maar ik wil wel kunnen blijven voldoen aan de toenemende vraag. Hoofdzaak is dat we het aankunnen en dat we ons verder kunnen richten op continue verbetering en verdere specialisatie.” En omdat Beuving nu af en toe de tijd neemt om even rustig na te denken, komen er ook nieuwe ideeën naar voren. “Ik heb een nieuw soort tafelblad van massief beton ontwikkeld, dat toch relatief licht is. Bedrijven zijn nu al geïnteresseerd, ook door de mogelijkheid om er een bedrijfslogo in op te nemen. Hiervoor heb ik een nieuw bedrijf opgericht, Dexx Beton Design, maar dat kan pas echt gestalte krijgen als ik meer ruimte heb. En ik zal dan nieuwe mensen moeten aannemen.” Het bloed kruipt waar het niet gaan kan…

STUCwerk Danny Beuving
Galvanistraat 39
7651 DH Tubbergen
Website: STUCwerk Beuving

Tekst artikel: Anno Oude Engberink, ZegKracht te Enschede

Foto artikel: Frank Visschedijk, Fotostudio Visschedijk te Tubbergen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *