Dat de pannenkoeken in Restaurant Watermolen Bels niet te versmaden zijn, is al generaties lang wijd en zijd bekend. Maar deze traditionele lekkernij is slechts een van de vele kroonjuwelen waaraan het horecabedrijf z’n populariteit te danken heeft. Het restaurant aan de voet van een eeuwenoude watermolen biedt gasten naast een uitgebreide menukaart tevens volledig verzorgde feesten, diverse activiteiten en een paradijselijke tuin op één van de mooiste plekjes van Twente, midden in het Dal van de Mosbeek.

Eigenaar Martin Bels (57) legt al meer dan 40 jaar zijn hart en ziel  in het familiebedrijf. Sinds twee jaar voert hij samen met zijn zoon Jorn (27) de regie over Bels. De passie voor horeca is overduidelijk genetisch overdraagbaar. Want ook de jongste zoon Twan is betrokken bij het familiebedrijf en houdt zich bezig met het organiseren van activiteiten. Bovendien is dochter Romy er actief als weddingplanner. ,,Het mooiste is dat ze zelf in mei gaat trouwen en nu haar eigen bruiloft bij Bels aan het voorbereiden is”, laat Martin trots weten. ,,Ik ben blij dat mijn kinderen hetzelfde Bels-hart hebben als hun vader en onze voorouders.”

Voor elke culinaire portemonnee

Nu de jongere generatie steeds meer taken op zich neemt, besloten de ‘Belzen’ om de zaak toekomstproof te maken. Onder meer met de installatie van een nieuwe keuken. Hoewel het restaurant met de tijd meegaat, blijft de nostalgie behouden.. ,,De authentieke sfeer zal hier altijd blijven”, verzekert Martin. ,,Hetzelfde geldt voor de uitgebreide menukaart. Wij willen dat Bels voor een breed publiek en elke portemonnee toegankelijk is.”

,,Gasten krijgen hier voor slechts 7 euro 50 een ambachtelijke pannenkoek geserveerd”, vult Jorn aan. ,,Maar wie wil, kan ook kiezen voor een heerlijk malse tournedos in een hoger prijssegment. Onze prijzen proberen we zo gevarieerd en laag mogelijk te houden, uiteraard met behoud van de kwaliteit die gasten van ons gewend zijn.”

Twentse nuchterheid en mentaliteit

Martin benadrukt dat dit niet ten koste gaat van de kwantiteit. ,,Fatsoenlijk wat ett’n op ’n teller’, staat bij ons hoog in het vaandel”, laat hij weten. ,,Daarom weten steeds meer mensen, ook van ver buiten de regio, ons te vinden. Bezoekers houden van het ongedwongene, de Twentse nuchterheid en mentaliteit. Goed en genoeg eten in een authentieke, sfeervolle omgeving hoort daarbij.”

In die omgeving heeft de watermolen een prominente plek. Na de bouw in 1725 deed deze dienst als papiermakerij. Na verloop van tijd was het tevens een cichoreifabriek, een korenmolen en een boerderij. Nadat Jannes Bels de gebouwen in 1916 kocht, is Landschap Overijssel sinds 1958 de eigenaar. Na een grondige renovatie opende de familie Bels in 1962 Theeschenkerij Watermolen Bels en later ook een restaurant; de huidige ‘Oale dell’. Op afspraak verzorgt de uitspanning eveneens diverse buffetten, barbecues, (Twentse) koffietafels, brunches, uiteenlopende arrangementen en activiteiten.

Vruchtensap uit eigen boomgaard

Zowel binnen als buiten op het ruime terras is het voor de gasten goed toeven. Vooral de kleurrijke tuin waarin duizenden bloemen uitbundig bloeien oogst veel bewondering. Martin kan er zijn passie voor flora wel in kwijt. Onlangs werd er tevens een nieuwe boomgaard met appel- peren en pruimenbomen ingericht. Van het fruit wordt vers sap geperst wat, uiteraard, prijkt op de kaart van Bels. En dat allemaal op één van de mooiste plekjes in Twente.

Meer informatie: www.watermolenbels.nl

Geschreven door: Bianca Lucas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *