Zeg je SVR, dan zeg je ‘kamperen bij de boer’. De Stichting Vrije Recreatie rolde het campingconcept begin jaren ’70 van de vorige eeuw uit in Nederland. Zo’n twintig jaar later telde de gemeente Tubbergen nog slechts een handjevol ‘kampeerboeren’. Maar de populariteit van- en de vraag naar ruimtelijk, rustig en natuurlijk kamperen nam er gestaag toe. Inmiddels zijn maar liefst veertien ondernemers uit de recreatiebranche in de gemeente Tubbergen aangesloten bij SVR.

Pure beleving

Waarin deze campings zich onderscheiden van de reguliere ‘collega’s’ legt Ilse Gast, namens de SVR aangesloten campingeigenaren met plezier uit. ,,Wij bieden onze gasten een extra toevoeging “, vertelt ze. ,,En dat is een stukje pure beleving met persoonlijke aandacht voor de gast. Denk aan ontvangst met koffie en iets lekkers. Wij begeleiden de gasten vervolgens naar hun kampeerplaats of verhuuraccommodatie. Vaak staan bij die plaatsen geen nummers vermeld, want bij de kampeerboer zijn gasten geen nummers.”

Veel meer dan ‘een stukje gras’

De huidige gang van zaken op SVR aangesloten campings is volgens Ilse dan ook niet te vergelijken met vroeger. ,,Ruim 30 jaar geleden werd er door de boeren een stuk gras simpel gereedgemaakt voor een verblijf”, weet ze uit ervaring. ,,Er ging een kabel in de grond voor stroom. Toiletje en douche erbij en klaar. Tegenwoordig is het veel meer dan ‘een stukje gras’ verhuren. Hoewel mensen dat nog steeds zo benoemen om een veel lagere prijs te verwachten. Dat kan niet meer. Door alle ontwikkelingen zijn de kosten bij de ‘kampeerboer’ ook gestegen.”

Korting voor donateurs

SVR-campings doen allang niet meer onder voor reguliere campings. Zij hebben zich ook te houden aan voorschriften en eisen. ,,De gast verwacht èn krijgt mooi en schoon sanitair, een goede grasmat en overige faciliteiten. Die zijn heel divers want elke ‘boerencamping’ heeft z’n eigen, unieke DNA. ” Ilse omschrijft de SVR als een fijne organisatie van zeer bevlogen mensen. “Het team in Meerkerk, de basis van SVR, zet zich geweldig in.”

Wie donateur wordt, betaalt slechts 10 euro per maand en krijgt daarmee korting op alle aangesloten campings. Het lidmaatschap betaalt zich dan snel terug.

Eén grote SVR-familie

Bovenal genieten de campingeigenaren van wat ze doen en worden blij van tevreden gasten. ,,Dat heb je in je”, stelt Ilse. ,,Zeker in Twente. Gastvrijheid zit in ons, evenals het ‘Noaberschap’. Wij, SVR-campingeigenaren zijn één grote familie en zeker geen concurrenten. Zijn we volgeboekt? – Twente en zeker de gemeente Tubbergen is erg in trek-, dan verwijzen we gasten door naar een collega. Samen zetten we de gemeente Tubbergen op de kaart.” Dat begint al op de SVR-beurzen in januari en februari. Daar promoten ze de gemeente met elk een eigen stand.

Kom gezellig proeven!

,,We spreken wel telkens over ‘kampeerboer’ maar eigenlijk doen we onszelf hiermee tekort”, vindt Ilse. ,,‘Recreatieondernemer met een boerenverstand’ is wellicht een goed alternatief? Ik stel voor dat mensen op de fiets of in de auto stappen om gezellig alle ‘kampeerboeren’ in de gemeente Tubbergen te bezoeken. Zo kunnen ze zelf proeven van de unieke beleving en sfeer die SVR campings bieden. Iedereen is meer dan welkom, en… de koffie staat klaar!”

Geschreven door: Bianca Lucas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *