“Een wijze uitspraak van onze moeder is ‘je moet een gemengde boerderij hebben’”, zegt Edward Morshuis, die dat advies samen met zijn broer Marc beslist niet in de wind heeft geslagen. “Onze bedrijfsvoering is gericht op veel verschillende activiteiten. “Gaat het met de ene activiteit wat minder, dan vangen andere het wel op,” zegt Marc. “Je kunt het risicospreiding noemen, maar het heeft meer te maken met het feit dat we in al onze creativiteit en spontaniteit steeds weer andere dingen tegenkomen en proberen daar een nieuwe, goedlopende activiteit van te maken.”

Wat daarmee wordt bedoeld, wordt tijdens de rondleiding van Eduard over het Morshuis-complex aan de Ootmarsumseweg in Albergen snel duidelijk. Het terrein is groot en beslaat Pakhuis Twente – de bierwinkel annex slijterij – Partycentrum Morshuis met het gelijknamige café-bierlokaal, de grote hal met alle verhuur-artikelen van Partyservice Morshuis en een terras waar je je door alle bijzondere accessoires en attributen geen seconde verveelt. Dat geldt trouwens ook voor alle binnenruimten: de sfeer wordt voor een groot deel bepaald door de aankleding die bestaat uit allerlei meubels en andere spullen die op een creatieve manier zijn hergebruikt. Edward: “Als je van plan bent dingen weg te brengen naar de Kringloopwinkel, bel ons dan eerst even.”

Bezeten van bier
Edward was al langere tijd, als vierde generatie, eigenaar van het zalencentrum en het café toen in 2013 Marc aansloot: “Ik ben jarenlang kok geweest, onder meer in Frankrijk. Toen mijn vriendin zwanger werd, ben ik daarmee gestopt en ben ik begonnen bij een horecagroothandel. Maar na zes jaar was het tijd voor een nieuwe uitdaging en na een avondje bier drinken met Edward hebben we besloten dat ik in dienst zou treden om een nieuwe loot aan de Morshuis-stam op te zetten, Pakhuis Twente. Daarmee kon ik mijn ei kwijt als bierkenner en -liefhebber, mijn passie werd in alle opzichten mijn beroep.” Edward: “Zeg maar gerust bezetenheid, want wat Marc met Het Pakhuis van de grond heeft getrokken, is ongelooflijk. Binnen korte tijd heeft hij een assortiment speciaalbieren opgebouwd waar heel bier-minnend Nederland jaloers op is.” Als je in Het Pakhuis om je heen kijkt, sta je inderdaad versteld van wat er allemaal aan bier te koop is, variërend van een doordrink-biertje van drie euro tot een wel heel bijzonder collectorsitem van 150 euro. Marc: “En ja hoor, ook die verkopen we. Sterker nog, mensen rijden honderden kilometers om zo’n flesje te bemachtigen. We zijn echt onderscheidend, zeker voor de vele liefhebbers die altijd op zoek zijn naar unieke bieren. Een heel aantal van hen komt elke week terug, om te ontdekken, zich te laten verrassen en om te proeven uiteraard.” Door de doorzettende groei is Pakhuis Twente daarom na acht jaar verhuisd naar de oude Rabobank aan de Ootmarsumseweg 151. Hier is meer ruimte en het ligt aan de doorgaande weg. Naast de fysieke winkel Het Pakhuis hebben Marc en Edward ook twee online spin-offs ontwikkeld: Bierlokaal.com, waar men pakketten maakt via de populaire bierapp Untappd en Speciaalbiertje.com, de webshop van Pakhuis Twente. En ook niet onbelangrijk is dat er naast al dat bier een ruim assortiment whisky’s te koop is evenals eigen likeurtjes, zoals de Bokk’n Olie en de Tukkertje.”

“Zo zitten we nu eenmaal in elkaar, gedreven, gepassioneerd, behept met liefde voor het vak en oprecht gastheerschap”

Voor bedrijven
Die Tukkertjes zijn voor bedrijven, zeker als ze voorzien zijn van een eigen bedrijfslogo, een leuk zakelijk cadeautje. Marc: “Ze kunnen ook deel uitmaken van een kerst- of ander relatiepakket, die we geheel individueel kunnen samenstellen samen met veel mogelijke andere producten. Daarnaast kunnen we op maat bier- of drankpakketten arrangeren waarbij de keuzemogelijkheden als het ware oneindig zijn. Wil je als ondernemer iets heel speciaals doen voor je medewerkers of klanten, dan kun je ook een proeverij reserveren. Niet zomaar een proeverijtje, maar een ware, unieke beleving waar we onze hele ziel en zaligheid in leggen.” Edward: “Zo zitten we nu eenmaal in elkaar, gedreven, gepassioneerd, behept met liefde voor het vak en oprecht gastheerschap.” Verder kunnen bedrijven in het zalencentrum terecht voor personeels- of andere feesten, van 10 tot 1.000 personen, en voor vergaderingen of andere zakelijke bijeenkomsten. “Voeg daar nog aan toe dat ondernemers ook gebruik kunnen maken van onze Partyservice, waarmee we catering in alle facetten en voor kleine particuliere feestjes tot bouwvakborrels en grote bedrijfsfeesten kunnen verzorgen.” Die cateringtak, ondergebracht in een nieuwe, grote hal, maakt inmiddels substantieel deel uit van het aanbod van de ‘Morshuis-groep’.


Alles voor het familiebedrijf
Edward (51) en Marc (48) zijn beiden getrouwd en hebben allebei drie kinderen. Die wonen, net als hun ouders, allemaal in de buurt. Een aantal van die kinderen, evenals die van andere familieleden, werkt regelmatig mee in het bedrijf. “Er is altijd wel wat te doen,” zegt Edward, “er is écht geen moment dat we stil zitten, ofwel met het ontwikkelen van nieuwe dingen ofwel met het verder uitbouwen en opknappen van wat er al staat. Zo hebben we tijdens de Corona-tijd van de gelegenheid gebruik gemaakt om alles eens flink aan te pakken, van schilderwerk tot de complete nieuwbouw en van het opknappen van de toiletten tot het nieuwe terras en de aankoop van het nieuwe pand voor Pakhuis Twente.” Al die activiteiten zijn in beginsel niet bedoeld om maar te blijven groeien. Edward: “Het belangrijkste is dat we steeds bezig zijn met positieve veranderingen om dit familiebedrijf voor de toekomst veilig te stellen, zodat er na ons nog veel generaties de scepter kunnen zwaaien. Bij de kinderen leeft die animo zeker en Marc en ik blijven gas geven en nieuwe dingen ontwikkelen om de ambitie die wij allemaal gezamenlijk als familiebedrijf hebben ook voor de toekomst waar te kunnen maken.”

Pakhuis Twente / Café-Bierlokaal Morshuis
Ootmarsumsestraat 157-159
7665 RX Albergen

www.pakhuistwente.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *